Henry V

 

Brent Vandecraen van de A3 klas heeft 5 intensieve repetitieweken achter de rug om zijn nieuwe toneelstuk Henry V voor te bereiden in “Het Gevolg”.

HENRY V speelde drie keer in Turnhout en kreeg drie keer een minutenlange staande ovatie. Vanaf januari ’17 spelen ze opnieuw het stuk HENRY V als schoolvoorstellingen en in culturele centra. Je kan alles bekijken op de website van Het Gevolg.

In Henry V schetst Shakespeare de macht in haar aftakeling, niet in haar hoogtijdagen. Hier geen machthebbers die het helemaal hebben gemaakt. Henry V is nog maar een schim van wie hij ooit was, een koning gedumpt op de mestvaalt van de geschiedenis. Zijn huid wordt dun en zijn geest helder. Henry V is een arme vorst die zich vasthoudt aan zelfverklaarde wetten en regels.
Of is het theater?

Macht doet u geloven in uw eigen verbeelding, zo hard dat het verschil tussen waar en waan verdwijnt.

Brent Vandecraen zoekt samen met de andere acteurs Peter Van de Velde en Marit Stocker en de regisseur Stefan Perceval naar de drijfveer van Henry V. In zijn bewerking van Henry V staat de mens centraal. Niet de beperking. Niet de gruwel. De mens en zijn geloof in de kracht van de verbeelding, van de leugen, van de overdrijving, van de fantasie. Dat is Henry V. In zijn hoofd is hij nooit eenzaam. Omringd door legers in zijn hoofd verovert hij landen, in zijn hoofd…

Of hoe ook koningen verlangen om gehoord te worden.

 

Fotografie Kris Dewitte & Kurt Rusch