Zesduizend vlinderplantjes

 

De leerlingen van onze tuinbouwopleiding gaan de komende maanden liefst 6.000 vlinderplantjes opkweken voor de Lommelaren met als doel om van Lommel dé vlindervriendelijkste stad van Vlaanderen maken.

vlinder1

Vandaag voorzagen leerlingen de groenperkjes in de Hopstraat en Hennepstraat reeds van kleurrijke vlinderplanten, om precies te zijn van Kattekruid, Sedum, Duizendblad en Hertshooi. De bodembedekkende vaste plantjes gaan samen met de vlinders voor nog meer fijne geuren en kleuren zorgen aan de kant van de weg. En het blijft niet bij deze straten. In de toekomst worden er nog meer bloemenborders en rotondes aangeplant met vlindervriendelijke plantjes.

De school werd aangesproken door de mensen van het groenproject ‘Lommelse ondernemers geven kleur aan de stad’. Het project is een samenwerking tussen de vzw Lommelse Ondernemersclub, het stadsbestuur van Lommel en het Agentschap voor Natuur en Bos. Zij sloegen dit voorjaar de handen in elkaar voor een stedelijk groenproject dat natuurbehoud en ondernemerschap samenbrengt.zesduizend-vlinderplantjes-voor-lommelaren

Concreet stellen de bedrijven op het Kristalpark hun terreinen open voor vlinders. Bedrijven die dat willen krijgen gratis een plantenpakket en een groenplan op maat. Het project wordt nu opengetrokken naar perken en borders, en vanaf voorjaar 2015 naar de Lommelse bevolking. Iedere inwoner kan dan een gratis vlinderpakket krijgen via de stadsdiensten.003

Met de plantenpakketjes kunnen de Lommelaren een vlindercafeetje bouwen in hun tuin: een plekje waar vlinders en bijen even kunnen rusten en nectar drinken alvorens naar de volgende tuin te reizen. Op die manier creëren we een groen netwerk doorheen de stad Lommel. Het assortiment zal bestaan uit twee soorten pakketten. Er wordt gewerkt met een pakket voor tuinen en een pakket voor terrassen (voor mensen op een appartement). Elk pakket bevat 4 verschillende planten. De plantjes hebben verschillende kleuren, zullen in verschillende seizoenen bloeien en uiteraard allemaal vlinders lokken. De pakketjes bevatten Korenbloem, muurbloem, monarda en zonnehoed en als kruiden Bieslook, pepermunt, salie en tijm.001SBSO Zonneweelde werkt graag aan mee aan dit project en gaat deze plantjes kweken. Directeur Gert Jannes van Zonneweelde legt uit: “Als secundaire school voor buitengewoon onderwijs leggen wij sterk de nadruk op volwaardige integratie in de maatschappij. Het Vlinderproject biedt een unieke kans om via ervaringsgericht leren een aantal competenties na te streven die perfect aansluiten bij de opleiding tuinbouwarbeider in hun toeleiding tot de arbeidsmarkt.”
Burgemeester Peter Vanvelthoven en Theo Slegers, voorzitter van de LOC, zijn beiden erg enthousiast over deze samenwerking waarbij ondernemen leidt tot win-winsituaties.

002