Zwerfvuilactie 2016

Op 18 maart gingen alle leerlingen van onze school onder het motto ‘een propere straat da’s een heldendaad’ de strijd aan met zwerfvuil. 

Leerlingen en leerkrachten deden hun best om zoveel mogelijk zwerfvuil te verzamelen. Zo maakte we het centrum, de omgeving rond de school en de Sahara vrij van zwerfvuil!

Met ongeveer 140 leerlingen en 20 leerkrachten trokken we op 18 maart naar de Sahara, het bos, de straat of het park.  Elke groep kreeg een aangepaste route toegewezen. 

Afvalzakken, veiligheidshandschoenen, grijpers en veiligheidsvestjes werden voorzien door de stad. 

Voor onze leerlingen bleek het opruimen van zwerfvuil een hele ontdekkingstocht. Er lagen niet enkel blikjes en papiertjes op de grond. Schoenen, kleding, potjes, hele serviezen, poppen, glas … werden tussen de bomen, het zand en op straat gevonden. 

De stad werd zelfs op de hoogte gebracht dat er een mysterieuze ton werd gevonden. Dat durfden de leerlingen niet zelf te openen! De afvalzakken werden bij elkaar gezet en opgehaald door de gemeente.

Na een eerste en geslaagde zwerfvuilactie kregen we het aanbod om een tweede zwerfvuilactie te organiseren. 

De samenwerking tussen de gemeente en de school werd verhoogd en er werden nieuwe  routes uitgetekend. 

Op 10 mei werd er opnieuw zwerfvuil geruimd door 130 leerlingen en 18 leerkrachten. Deze keer met ook een aantal andere routes waaronder het fietspad achter de Sahara en het havengebied. Op deze plaatsen werd opnieuw veel zwerfvuil gevonden!

De zwerfvuilactie wordt elk jaar georganiseerd door Limburg.net en de Stad Lommel. De deelnemers zijn bovendien verzekerd tijdens de actie!

Een extra stimulans voor de leerlingen was dat ze van Limburg.net een vergoeding van 15 euro per opgeruimde kilometer zouden krijgen. Het verdiende geld zal gebruikt worden voor de afdelingendag in de school.  Tijdens deze dag beleven de leerlingen van dezelfde afdeling (grootkeuken, tuinbouw, interieurbouw, observatiejaar, opleidingsvorm 2 en opleidingsvorm 1) een dag vol plezier met leuke activiteiten.

De leerlingen en leerkrachten hebben hun uiterste best gedaan en kijken uit naar de volgende zwerfvuilactie!